Klachten

Het is belangrijk te weten dat het resultaat van een opstelling niet te vergelijken is met een medicijn dat je inneemt, waardoor de klacht per direct verdwijnt. Bij een opstelling is er meestal wat tijd nodig. Een opstelling doet een inzicht ontstaan. Dat gebeurt niet per sé onmiddellijk, misschien pas na enkele dagen of weken. Maar er volgt altijd een inzicht. En dat inzicht is helend. Je gaat heel anders naar dingen kijken. Bepaalde problemen waar je al tijden tegenaan loopt, lijken geen probleem meer, of kun je beter relativeren.

Enkele voorbeelden van problemen waar je tegenaan kunt lopen:

  • Misschien heb je te maken met een kind dat heftige emoties heeft of disproportioneel gedrag laat zien. Je hebt hiervoor reeds veel geprobeerd, maar niets lijkt te helpen. Het gedrag of de emotie keert steeds weer terug. Je hebt het gevoel dat de geschiedenis zich herhaalt maar je kunt niet de vinger leggen op wat er precies speelt. Hierbij kan een opvoedopstelling inzicht bieden in de dieperliggende reden en helpen om stappen te zetten naar een oplossing.
  • Misschien voel je je overal verantwoordelijk voor en ben je altijd maar aan het zorgen voor anderen. Je bent steeds maar aan het regelen en je vergeet jezelf. Je hebt alles goed voor elkaar. Je hebt een prachtige relatie, een superleuke baan, kinderen. En toch overheerst een gevoel van somberheid, ontevredenheid en onrust. Je kunt die gevoelens niet verklaren. Waar komt dit vandaan? Bij dit soort vragen kunnen familieopstellingen inzicht bieden.
  • Heb je lichamelijke klachten zonder aanwijsbare oorzaak of chronische gezondheidsklachten? Wat is de betekenis van de klacht of het symptoom? Een ziekteopstelling brengt niet altijd een oplossing in de vorm van genezing of een spoediger herstel van de fysieke of geestelijke gezondheid. Soms kan het resulteren in de aanvaarding van je lot.
  • Ervaar je problemen in je relatie of huwelijk, heb je moeite bij het verwerken van een scheiding, is het opvoeden van de kinderen in je samengesteld gezin een lastig iets, dan kan een relatieopstelling inzicht geven in jouw plek binnen je relatie, wat er jou belemmert in de relatie, wat helpend en nodig is om tot een eventuele oplossing te komen.

Er zijn veel (soorten) klachten waar een opstelling helend voor kan werken. Het bovenstaande zijn slechts enkele voorbeelden. Tekenen die wijzen op de noodzaak om op zoek te gaan naar een dieper liggende oorzaak van klachten zijn: een steeds terugkerend patroon, waar je maar niet de vinger weet op te leggen.